Pleśniak jabłkowy

4.5 (171 ocen)

  • 20 min

Smakowite ciasto z polskich jabłek!

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli
    3/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
    1,5 kg jabłek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon i mieszamy. Białka z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Po 30 minutach wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy jabłka, na to ubite białka i posypujemy pozostałą częścią ciasta (również startą na grubych oczkach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować