Miodowa pierś z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis nadaje się również na grilla!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka (pojedyncza)
    1 łyżeczka miodu (na przykład lipowego)
    2 łyżeczki słonecznika łuskanego
    Olej do smażenia
    Przyprawy:
    Sól
    Pieprz
    Czerwona słodka papryka
    Gałka muszkatołowa

Miodowa pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Układamy je na płasko i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni (na przykład grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu.

Porady

Tak przygotowana pierś kurczaka pasuje do ryżu z warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy