Plażowa babeczka_stulecia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
2.Wymieszać z cukrem. Dodać jajko, olej i delikatnie wymieszać. Potem wlać maślankę w temperaturze pokojowej - zmieszać.
3.Dodać czekoladę pokruszoną/groszki czekoladowe i wymieszac.
Napełnić papilotki i piec przez ok20 minut (do zarumienienia) w temperaturze 175C, termoobieg.
4.Krem: wymieszać składniki na krem (poza marcepanem oczywiście ;) dodać barwnik (kilka kropel, w zależności od jego intensywności) miksujemy i odkładamy w chłodne miejsce.
5.Po minimum 30 minutach sprawdzamy konsystencję, dodajemy więcej śmietanki jeśli za gęsty. Następnie maczamy muffinka w kremie i odkładamy do lodówki by stężał.
Jeżeli mamy ochotę ozdabiamy go uformowanym w wybrany kształt marcepanem :)
6.Po minimum 30 minutach muffinki sa gotowe (piasek możemy zrobić ze zmielonych drobno herbatników :) Bon Appetit!
Komentarze