Pyszny obiad dla całej rodziny. Placuszki są bezglutenowe więc mogą być spożywane również przez osoby z nietolerancją glutenu.
Składniki:
Na obiad dla 4 osób:
Placki:
2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g)
3 jajka
mała papryka zielona
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos borowikowy:
50 g suszonych borowików
1 l wody
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
cebula
2-3 łyżki kremówki
2 łyżki masła
1 pełna łyżka krupczatki
sól, pieprz do smaku
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS:
Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1 litrze wody.
Następnego dnia gotować w tej samej wodzie przez ok 45 minut.
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać grzyby razem z wywarem w którym się gotowały, uważając by nie przelać piasku, który osadził się na dnie garnka (grzyby najlepiej wcześniej wyciągnąć i drobno pokroić).
Dolać bulion warzywny i doprawić do smaku.
Sos zabielić kremówką i zagęścić jedną pełną łyżką krupczatki.
Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki.
2.PLACKI:
Kaszę ugotować i odsączyć.
Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić w małą kosteczkę, koperek posiekać.
Do miski wysypać zawartość torebek, dodać czosnek, paprykę, koperek i 3 surowe jajka.
Wymieszać i doprawić do smaku.
Najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem.
Łyżką formować małe placuszki i smażyć z obu stron aż się zarumienią. Ostrożnie odwracać łopatką na drugą stronę aby się nie rozsypały. Placki dopiero po usmażeniu są całkiem zwarte.
Komentarze