Podczas tegorocznych wakacji w górach jadłam przepyszny krem z borowików. Wiele dni zajęły mi próby odtworzenia tego smaku, ale udało się! Powstała najlepsza zupa grzybowa, jaką jadłam.
1 godz. 30 min
Składniki:
2 duże garście suszonych grzybów
1 średnia marchew
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 seler
liść laurowy, ziele angielskie
100 ml płynnej śmietany do zup
1 kostka bulionu warzywnego bądź grzybowego
sól i pieprz do smaku
świeża lub suszona natka pietruszki
opcjonalnie: ćwiartka z kurczaka
Krem z suszonych borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez około 1,5 godziny. Następnie dokładnie umyć i odsączyć.
2.Zagotować 2 litry wody. Do wrzątku wrzucić drobno pokrojoną marchewkę i selera, ziele angielskie, liść laurowy, w wersji z mięsem także surową ćwiartkę z kurczaka.
3.Pokroić cebulę w kostkę lub krążki, podsmażyć na małej ilości masła razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Po około 3 minutach dodać umyte i odciśnięte grzyby i przesmażyć razem parę minut. Dodać do wrzątku z warzywami (i ewentualnie mięsem), wrzucić kostkę bulionu.
4.Całość gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 40 minut.
5.Po tym czasie odcedzić zupę, w celu oddzielenia płynu od reszty składników. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, odłożyć także parę kapeluszy i pokroić je w paski.
6.Składniki dokładnie zmiksować, dodać ponownie do płynu. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, potem dodać pokrojone w paski kapelusze grzybów.
7.Do zupy wlać 100 ml śmietany i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
8.Zupę podawać z makaronem, najlepiej pełnoziarnistym, posypaną natką pietruszki.
Komentarze