Placuszki otrębowe z jabłkiem

4.5 (148 ocen)

  • 20 min

Szybkie, zdrowe, pełne błonnika placuszki na śniadanie lub kolację

  • 20 min

Składniki:

  • Na 15 sztuk :
    5 łyżek mąki orkiszowej lub pszennej
    5 łyżek otrąb pszennych
    3 łyżki płatków owsianych górskich
    1 jajko
    8 łyżek jogurtu naturalnego
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    duże jabłko
    cukier waniliowy
    łyżka cukru (opcjonalnie)
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki otrębowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz jabłka, mieszamy.
    Ciasto powinno być dość gęste, nie powinno lać się z łyżki, bo trudno będzie placki przewracać podczas smażenia.
    Jabłko obieramy i kroimy w kostkę i mieszamy z ciastem.
    Smażymy placuszki na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.

Porady

Do placków nie dodawałam cukru, jeśli ktoś lubi słodkie może dać do ciasta łyżkę lub dwie. Placki można też posypać cukrem pudrem po usmażeniu. Jabłko można zetrzeć na tartce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Otręby Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.72 (843 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placuszki na kefirze.

3.72 (843 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Ania1408 Idealne na śniadanie. 30 min

To może cię zainteresować