Placki ziemniaczane, to idealna przekąska. Jeśli dodamy do nich smaczne małe co nieco , możemy podać jako danie główne. Najlepiej smakują podane prosto z patelni. W mojej wersji z sosem....
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki (na dwie porcje 4 duże ziemniaki w zupełnoiści wystarczą): 4 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- Jajko: 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- olej do smażnie: 2 łyżki
- mąka: 1 łyżka
- GRZYBY LEŚNE LUB PIECZARKI (w moim przypadku to prawdziwki - mrożone): 200 gramów
- olej do podsmażenia: 1 łyżka
- woda: 1 szklanka
- śmietana kremówka 30 %: 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
- magi: 1 łyżeczka
Placki ziemniaczane z sosem z grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli macie mrożone grzyby, to dajcie je, na sito aby rozmroziły się, a woda która zostanie dodajcie do sosu -smak jest o wiele lepszy;)
2.Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
3.Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy skrobię, która nam się zebrała na dnie.
4.Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być ;)
5.Kroimy grzyby na małe kawałki, podsmażamy na oleju, po chwili zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i magi. Chwilę dusimy i dodajemy Śmietanę. Gotujemy jeszcze dosłownie minute - sos gotowy;)
6.Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Komentarze