Sos :
350 g ugotowanych podgrzybków ( drobno pokrojonych )
200 g blanszowanych kurek
1 cebula
100 g serka topionego ( bez dodatków )
250 ml słodkiej 18% śmietany
1/4 szk wody
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
chili do smaku
2 łyżki masła
Placki :
8 sporych ziemniaków
2 jajka
1 cebula
2 łyżki kaszy manny
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Placki z sosem grzybowo serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki : Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Dodać jajka, kaszę oraz przyprawy i wymieszać. Na patelni z olejem smażyć placki na złoty kolor aby placki były chrupiące
2.Sos : W garnku roztopić masło, wrzucić podgrzybki i kurki i smażyć około 3 minuty. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulą i dalej smażyć aż cebula zmięknie. Następnie podlać wodą, dodać serek topiony i chwilę gotować do momentu rozpuszczenia się serka.
3.Dodać sól i pieprz, wymieszać a następnie wlać śmietankę i gotować sos kilka minut aż śmietanka lekko zgęstnieje. W miarę potrzeby doprawić. Placki nakładać na talerze a obok nałożyć sos, na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze