Placki a'la mexicano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki: Ziemniaki, cebulę, czosnek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placki na oleju na złoty kolor.
Gulasz: Mięso myjemy kroimy w dość duże kawałki. Dajemy do garnka i smażymy mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Gdy cebulka się zeszkli to papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Papryczki chilli siekamy w paseczki. Wszystkie papryki dodajemy do mięsa i dusimy. Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do gulaszu. Zalewamy ciepłą wodą i pod przykryciem dusimy do miękkości. Wywar doprawiamy do smaku papryką ostrą, słodką, vegettą, przyprawą do dań meksykańskich wg uznania. Gdy wszystko jest miękkie to kukurydzę i fasolę odsączamy zalewy i dodajemy do gulaszu. Wlewamy śmietanę. Mąkę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Gdy gulasz zgęstnieje polewamy nim placki ziemniaczane i posypujemy startym żółtym serem. Smacznego.
Komentarze