Placek z rabarbarem, gruszka i bezą

0 (0 ocen)

Mój pierwszy placek z rabarbarem i bezą na dokładkę i jestem bardzo z siebie zadowolona,że tak pysznie mi wyszedł:))

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki tortowej
    140 g masła
    2 żółtka
    1 jajko
    75 g cukru pudru
    szczypta soli

    Nadzienie:

    2 łyżki konfitury truskawkowej
    4 średnie łodygi rabarbaru
    1 miękka gruszka
    3 łyżki domowego cukru waniliowego

    Beza:

    2 białka
    5 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

    Składniki na foremkę do tarty o średnicy 21 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Beza

Placek z rabarbarem, gruszka i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Ciasto: W misce wymieszać cukier z przesianą mąkę. Dodać sól. Do mieszanki suchych składników dodać kawałki masła i rozetrzeć wszystko w palcach. Dodać żółtko i jajka i zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  • ciasto rozłożyć na foremce 2. Następnie wyjąć i rozwałkować na grubość około 4-5 mm i przenieść na formę ( najwygodniej owinąć ciasto wokół wałka a następnie delikatnie rozwinąć na foremce- ja używam formy silikonowej,zwykłą przygotować tak jak zwykle do pieczenia ciasta). Docisnąć ciasto do dna i boków. Nadmiar oderwać lub odkroić. Obficie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec 10 minut.
  • rozłożyć owoce 3. Przełożenie: Konfiturę podgrzać aby stała się płynna. Rabarbar umyć,osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki. Gruszkę umyć obrać,pozbawić nasion i pokroić w średnią kostkę. Owoce przełożyć do miski,dodać cukier i dobrze wymieszać. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto i rozsmarować konfiturę. Wyłożyć równomiernie owoce.
  • ułożyć bezę 4. Beza: Białka ubić i stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż masa będzie delikatnie spływać z końcówki miksera. Łyżką nakładać bezę na owoce aż całkowicie pokryje ona owoce. Ponownie wstawić do piekarnika i piec aż beza będzie złota ( u mnie trwało to niecałe 20 minut). Wyjąć z piekarnika. Całkowicie wystudzić i delikatnie wyjąć z formy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować