Placek z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto, następnie formujemy z niego placek zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na godzinę. Porzeczki pozbawiamy gałązek i myjemy. Łączymy z mąką, cukrem i cynamonem.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki podsypując mąką. Pierwszym wykładamy spód formy do tart pozostawiając brzegi. Na ciasto układamy porzeczki z mąką i cukrem, a następnie całość przykrywamy drugim plackiem ciasta.
Sklejamy wystające boki i pozbywamy się nadmiaru ciasta. brzegi nacinamy nożem tworząc wzorek.
Z wierzchu smarujemy ciasto pędzelkiem zwilżonym w mleku, i posypujemy cukrem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st C przez ok.20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st C i pieczemy jeszcze przez kolejne 25 minut.
Po wyjęciu z pieca pozostawiamy ciasto do wystygnięcia i wsadzamy do lodówki. Jeżeli pokroimy je od razu, wnętrze będzie zbyt płynne :).
Komentarze