Placek z czerwoną porzeczką

4.5 (182 ocen)

  • Dla 8 osób

Lekko kwaśny, zrównoważony smakiem ciasta.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto
    350g mąki pszennej
    200g masła pokrojonego w drobną kostkę
    80-90ml wody
    +
    mąka do podsypywania

    Farsz
    600g czerwonych porzeczek
    100g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    łyżeczka cynamonu

    Wierzch
    odrobina mleka
    odrobina cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Placek z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto, następnie formujemy z niego placek zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na godzinę. Porzeczki pozbawiamy gałązek i myjemy. Łączymy z mąką, cukrem i cynamonem.

    Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki podsypując mąką. Pierwszym wykładamy spód formy do tart pozostawiając brzegi. Na ciasto układamy porzeczki z mąką i cukrem, a następnie całość przykrywamy drugim plackiem ciasta.
    Sklejamy wystające boki i pozbywamy się nadmiaru ciasta. brzegi nacinamy nożem tworząc wzorek.

    Z wierzchu smarujemy ciasto pędzelkiem zwilżonym w mleku, i posypujemy cukrem.

    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st C przez ok.20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st C i pieczemy jeszcze przez kolejne 25 minut.

    Po wyjęciu z pieca pozostawiamy ciasto do wystygnięcia i wsadzamy do lodówki. Jeżeli pokroimy je od razu, wnętrze będzie zbyt płynne :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować