Pizzowy strudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą i przyprawami. Drożdże wymieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę wyrobić z drożdżami (trzeba dodać jeszcze około pół szklanki wody), pod koniec dodać olej. Wyrobione ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
2.Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pieczarki i smażyć do odparowania soku. Doprawić do smaku i dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć pieczarki z szynką i pokrojoną mozzarellę. Posypać ziołami prowansalskimi i słodka papryką. Zwinąć i przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki.
3.Tak przygotowany strudel odstawić w ciepłe miejscu na pół godziny. Ciasto nakłuć widelcem.
4.Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Komentarze