Pizza ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wielką fanką szparagów stałam się dopiero w tym roku. Można je podać na wiele sposobów a ich obróbka nie trwa zbyt długo. Dziś zaproponuję Wam pyszną pizzę ze szparagami, truskawkowymi pomidorkami i sosem serowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki (blacha 40 x 25 cm):
    pęczek szparagów (u mnie - 500 g)
    kilka pomidorków koktajlowych
    100 g serka pleśniowego. Może być z niebieską bądź zieloną pleśnią. Ja dodałam 125 g serka pleśniowego naturalnego
    2/3 szklanki śmietanki minimum 18%
    sól
    czarny pieprz
    3 łyżki oliwy

    Składniki na ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej, dodatkowo: do posypywania
    łyżka soli
    łyżka cukru
    50 g drożdży
    4 łyżki ciepłej wody
    5 łyżek oliwy bądź oleju
    szklanka ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W miseczce dokładnie wymieszaj drożdże, 4 łyżki ciepłej wody oraz łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

    2. Opłucz szparagi, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki.

    3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże oraz szklankę ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę ciepłej wody. Bez obaw - masa nie będzie jednolita, jednak powinna być miękka. Miskę nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

    4. Do ciasta dodaj oliwę i wyrabiaj przez chwilę. Obsyp mąką i włóż spowrotem do miski. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    5. Do rondelka wlej śmietanę. Ser pleśniowy pokrój na drobną kostkę. Ser dodaj do śmietanki i podgrzewaj na średnim ogniu. Ser powinien się prawie rozpuścić. Potrwa to kilka minut. Odstaw by sos przestygł.

    6. Piekarnik rozgrzej do 220 C.

    7. Szparagi przekrój wzdłuż na połówki, pomidorki również.

    8. Ciasto przełóż na nieprzywieralną blachę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj ciasto, posmaruj sosem serowym, ułóż pomidorki i szparagi. Posyp solą oraz pieprzem. Skrop oliwą.

    9. Pizzę piecz około 10 - 12 minut. Brzegi powinny być zarumienione W razie wątpliwości sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować