Pizza ze szparagami i białym sosem

4.51 (161 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Korzystając z sezonu na szparagi nie mogłam pominąć pizzy ze szparagami. Wyszło pysznie:).

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanka mleka
    25g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Dodatki:
    100g serka ricotta
    4 ząbki czosnku
    150g mozzarelli tartej
    1 mała czerwona cebula
    1 pęczek szparagów
    kilka pomidorków koktajlowych
    pieprz, sól
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.51 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Pizza ze szparagami i białym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
  • 2. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, podsmażamy je na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut. Przygotowujemy sos: ricottę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  • 3. Placek smarujemy ricottą, posypujemy mozzarellą. Na wierzch układamy pokrojone na części szparagi, pomidorki koktajlowe oraz cebulę.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wiosenna pizza

To może cię zainteresować