Pikantna zupa rybna z dorsza

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Pikantna zupa rybna z dorsza ma bardzo wyrazisty smak i aromat. Połączenie bulionu rybnego z dorszem, krewetkami, pomidorami, selerem naciowym i czosnkiem sprawia, że zupę można jeść i jeść.. Osobiście lubię ją najbardziej następnego dnia, jak smaki się „przegryzą”.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na bulion rybny:
    ◦ok. 1 ½ kg dowolnych ryb patroszonych z głowami (u mnie flądry i karasie)
    ◦pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, korzeń selera, por)
    ◦½ kopru włoskiego (fenkuł)
    ◦2 łodygi selera naciowego
    ◦2 liście laurowe
    ◦4 ziela angielskie
    ◦sól
    ◦ok. 2 litrów wody

    Składniki na zupę rybną:
    ◦ok. 1kg fileta z dorsza bez skóry
    ◦15 średnich krewetek surowych, ewentualnie mrożonych
    ◦2 puszki pomidorów (ok. 800 g)
    ◦½ kopru włoskiego (fenkuł)
    ◦5 łodyg selera naciowego
    ◦2 cebule
    ◦1 biała część pora
    ◦2-3 marchewki
    ◦4-5 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦1 płaska łyżka słodkiej czerwonej papryki
    ◦½ łyżeczki papryki chili lub płatków chili
    ◦2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    ◦natka pietruszki
    ◦1 łyżka masła
    ◦cukier do smaku
    ◦sól do smaku
    ◦pieprz do smaku
    ◦2 liście laurowe
    ◦3 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Filet z dorsza

Pikantna zupa rybna z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna zupa rybna z dorsza 1. Przygotowanie bulionu rybnego:

    Ryby umyć, oczyścić. Włoszczyznę również umyć, obrać i pokroić w kawałki. Do garnka włożyć ryby i włoszczyznę, zalać 2 litrami wody, dodać seler naciowy, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez co najmniej godzinę. Pozostawić do wystudzenia i przecedzić.
  • Pikantna zupa rybna z dorsza 2. Przygotowanie krewetek:

    Krewetki umyć. Usunąć głowy – oderwać je od pancerza lub odciąć nożem.
  • Pikantna zupa rybna z dorsza 3. Delikatnie podważać poszczególne kawałki pancerza i zdejmować je. Ostatni oderwać wraz z ogonem. Usunąć odnóża.
  • Pikantna zupa rybna z dorsza 4. Naciąć krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usunąć ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie opłukać krewetki.
  • Pikantna zupa rybna z dorsza 5. Przygotowanie zupy rybnej:

    Cebulę pokroić w duża kostkę, pora i łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. Do bulionu rybnego dodać pomidory z puszki i zmiksować. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Do bulionu dodać marchewkę, koper włoski, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać podsmażoną cebulę, pora i łodygi selera naciowego. Ostrą i słodką paprykę oraz czosnek. Gotować ok. 30 minut. Filety z dorsza umyć i pokroić w kawałki, dodać do zupy. Po 3 minutach dodać krewetki i sos sojowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

    Zupa rybna pikantna najlepsza jest z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować