Piersi kurczaka po toskańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka obsypać solą, pieprzem, czsonkiem granulowanym oraz rozmarynem. Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju pozostałym po smażeniu filetów. Dodać pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą, wywar z kurczaka, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko kilka minut, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie polać sosem usmażone filety w naczyniu. Zakryć wszystko szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. pół godziny. Przed podaniem zdjąć folię i na każdy kawałek piersi położyć plasterek mozarelli. Zapiekać jeszcze przez kilka minut aż ser się rozpuści.
Komentarze