Kurczak po toskańsku

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To nic innego jak kawałki mięsa w kremowym sosie z suszonymi pomidorami oraz szpinakiem. Taki kurczak po toskańsku potrafi zawrócić w głowie. Danie samo w sobie jest proste i szybko się robi, nie musisz stać pół dnia przy patelni. U mnie podałam z makaronem, ale Ty możesz podać z ryżem, będzie równie smacznie. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Kurczak jest wyjątkowo soczysty, wszystkie smaki grają ze sobą idealnie. Przyznam Ci się szczerze, że nie lubię suszonych pomidorów, ale tu zjadłam ze smakiem, a najmłodszy w rodzinie również nie kręcił nosem. Wszyscy zjedliśmy ze smakiem, więc śmiało mogę polecić ten przepis na szybki obiad nie tylko dla dwojga, ale i dla całej rodziny.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg fileta z kurczaka
    270 g suszonych pomidorów - w oleju z ziołami
    450 g szpinaku mrożonego w liściach
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    125 ml bulionu
    sól i pieprz do smaku
    1,5 łyżki przyprawy kuchni włoskiej
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 szczypta chili
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kurczak po toskańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym, odkrój błonki, następnie przy pomocy noża pokrój na mniejsze kawałki. Ja akurat pokroiłam na skośne plastry. Dopraw solą i pieprzem oraz przyprawą kuchni włoskiej lub ziołami prowansalskimi.
    Jeśli masz czas możesz odstawić mięso do lodówki na kilka godzin. żeby się zamarynowało.
    Mięso podsmaż z obu stron na rumiano, na patelni z małą ilością oleju.
    Wlej bulion, na mięso wyłóż suszone pomidory z oleju, całość gotuj krótko na średnim ogniu, żeby suszone pomidory się nie rozgotowały. Jeśli używasz świeży szpinak, to jest również dobry moment, żeby go dodać.
    Wlej śmietankę i zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
    Na koniec dodałam przygotowany szpinak, ja użyłam mrożonego w liściach, przygotowałam go sobie na oddzielnej patelni.
    Cebulkę obierz, umyj i posiekaj w kosteczkę, wrzuć na patelnię z odrobiną oleju, gdy się zrumieni dodaj szpinak i smaż do zredukowania się wody. Przypraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek dobrze wymieszaj i smaż dosłownie 2 min.
    Całość połączyłam w jedno spójne i smaczne danie, na talerze nałożyłam ugotowany makaron, a na makaron kurczaka po toskańsku.
    Smacznego!!!

Porady

Mięso przed smażeniem możesz obtoczyć delikatnie w mące. Użyłam szpinak mrożony w liściach, jednak najlepszy jest świeży. Przyprawę kuchni włoskiej możesz zamienić na zioła prowansalskie. Danie przed podaniem możesz posypać tartym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować