Pierś z indyka z zielonym groszkiem

4.51 (178 ocen)

  • 35 min

Lekki, mięciutki schab w pysznym sosie.

  • 35 min

Składniki:

  • 800 g piersi z indyka
    2 łyżki oleju
    300 ml śmietany 18%
    200 g zielonego groszku
    szczypta soli
    świeżo zmielony czarny pieprz
    pół pęczka mięty (ew. łyżeczka suszonej)
    szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś z indyka z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w centymetrowe plastry i doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor.
    Następnie zalewamy bulionem i pozostawiamy na dwadzieścia minut na małym ogniu.

    Wyciągamy mięso na talerz a powstały sos zagęszczamy śmietaną, dodajemy groszek oraz drobno posiekaną miętę. Wkładamy z powrotem mięso i dusimy jeszcze dziesięć minut.

    Podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniakami.

Porady

Jeśli nie mamy zamrożonego bulionu możemy użyć kostki rosołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Indyk Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować