Pierożki razowe z serkiem, kokosem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodki deser, którego nie znajdziecie w żadnym sklepie i żadnej kuchni. Przepis powstał w trakcie przygotowywania tych ciastek i okazał się wspaniałym i zdrowym pomysłem na słodycz do kawy ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    - 1 szklanka letniego mleka
    - 1/3 kostki drożdży
    - 3 szklanki mąki pszennej
    -1 i ½ szklanki mąki żytniej razowej (najlepiej typ 2000)
    - ½ kostki margaryny
    - 4 łyżki cukru
    - szczypta soli
    Farsz:
    - 300g twarogu półtłustego
    - jajko
    - pół szklanki wiórek kokosowych
    - 4 łyżki siemienia lnianego
    - 4 łyżki posiekanych suszonych owoców (rodzynki, morele, gruszki)
    - 3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Pierożki razowe z serkiem, kokosem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuść w mleku.
  • 2. Dodaj roztopioną i wystudzoną margarynę, mąkę pszenną oraz sól i dobrze wymieszaj. Zagniataj ciasto, stopniowo dosypując mąkę, aż utworzy zwartą całość i przestanie kleić się do ręki.
  • 3. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na pół godziny. .
  • 4. Po tym czasie wyjmij, podziel na dwie części, a następnie wałkuj i wycinaj kółka jak na pierogi.
  • 5. Składniki farszu wymieszaj ze sobą i umieszczaj centralnie na połowie wyciętych kawałków, przykrywaj drugą częścią i dociskaj palcem, nadając im odpowiedni kształt.
  • 6. Piecz 20 minut w temp. 160C

Porady

Z tej ilości wychodzi ok 20 pierożków :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kokos Rodzynki Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować