Pierogi ze szpinakiem, fetą i pomidorami suszonymi

4.5 (159 ocen)

  • 6 godz.

Odkąd spróbowałam szpinak często gości na moim talerzu, a pierożki w takim połączeniu są pycha :)

  • 6 godz.

Składniki:

  • Szpinak mrożony rozdrobniony
    czosnek 3 ząbki
    cebula 1 szt
    feta jedno opakowanie
    pomidory suszone w zalewie z oleju
    masło 2 łyżki
    pieprz biały
    CIASTO NA PIEROGI:
    mąka ok 1 kg
    woda dobrze ciepła ok 2-3 szklanki
    sól

    Ponadto :
    cebula
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem, fetą i pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroimy. Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.Pomidory odsączamy z zalewy drobno kroimy. Szpinak zdjąć z ognia, dodać pomidory - wymieszać, zostawić do wystudzenia. Fetę rozdrobnić i dodać do wystudzonego szpinaku, doprawić pieprzem. Tak przygotowany farsz przełożyć do miski i przykryć szczelnie (np folia spożywczą) i wstawić do lodówki na ok 3-4 godzinki by składniki się połączyły.
    Z pozostałych składników zagnieść elastyczne ciasto.
    Ciasto rozwałkować cienko wykrawać kółka a na środek układać farsz. Zlepić. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować do wypłynięcia na wierzch pierogów.
    Pozostałą cebulę pokroić w większą kostkę zeszklić i polać nią gotowe pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować