Odkąd spróbowałam szpinak często gości na moim talerzu, a pierożki w takim połączeniu są pycha :)
6 godz.
Składniki:
Szpinak mrożony rozdrobniony
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt
feta jedno opakowanie
pomidory suszone w zalewie z oleju
masło 2 łyżki
pieprz biały
CIASTO NA PIEROGI:
mąka ok 1 kg
woda dobrze ciepła ok 2-3 szklanki
sól
Pierogi ze szpinakiem, fetą i pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno kroimy. Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.Pomidory odsączamy z zalewy drobno kroimy. Szpinak zdjąć z ognia, dodać pomidory - wymieszać, zostawić do wystudzenia. Fetę rozdrobnić i dodać do wystudzonego szpinaku, doprawić pieprzem. Tak przygotowany farsz przełożyć do miski i przykryć szczelnie (np folia spożywczą) i wstawić do lodówki na ok 3-4 godzinki by składniki się połączyły.
Z pozostałych składników zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować cienko wykrawać kółka a na środek układać farsz. Zlepić. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować do wypłynięcia na wierzch pierogów.
Pozostałą cebulę pokroić w większą kostkę zeszklić i polać nią gotowe pierogi.
Komentarze