Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz: rozmrozić szpinak i usunąć nadmiar wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać do cebuli szpinak i cukier. Wszystko smażyć jeszcze ok 10min co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser feta a także paprykę ostrą i słodką, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać.
2.Przygotować ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypać mąkę, wlać wodę, dodać jajko, szczyptę soli i kurkumy. Zagnieść ciasto, rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Na każdym krążku ułożyć po łyżeczce farszu i sklejać brzegi robiąc falbanki. Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
3.Przygotować omastę: szalotkę obrać, umyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną szalotkę i zeszklić. Polewać gotowe pierogi.
Komentarze