Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moje ulubione pierogi. Dzięki suszonym pomidorom i fecie nawet Ci, którzy nie przepadają za szpinakiem zjedli je ze smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki,
    1 szklanka ciepłej wody,
    1 jajko,
    szczypta soli,
    szczypta kurkumy,
    Farsz:
    400g mrożonego szpinaku,
    1 duża czerwona cebula,
    oliwa z oliwek do smażenia,
    150g sera feta,
    pół słoiczka pomidorów suszonych,
    łyżeczka cukru,
    papryka ostra, papryka słodka, pieprz do smaku,
    Omasta:
    kilka szalotek,
    2 łyżki masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz: rozmrozić szpinak i usunąć nadmiar wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać do cebuli szpinak i cukier. Wszystko smażyć jeszcze ok 10min co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser feta a także paprykę ostrą i słodką, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać.
  • 2. Przygotować ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypać mąkę, wlać wodę, dodać jajko, szczyptę soli i kurkumy. Zagnieść ciasto, rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Na każdym krążku ułożyć po łyżeczce farszu i sklejać brzegi robiąc falbanki. Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
  • 3. Przygotować omastę: szalotkę obrać, umyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną szalotkę i zeszklić. Polewać gotowe pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować