Zostało mi farszu z pasztecików i postanowiłam wykorzystać go do rolady z kurczaka trochę ją jeszcze zmieniajac.
60 min
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
sól
pieprz cytrynowy
2 ugotowane marchewki
FARSZ:
30 dag mięsa mielonego z indyka
30 dag ugotowanej kapusty kiszonej (drobno pokrojona)
20 dag pieczarek
szczypiorek
koper
papryka czerwona
cebula
por
mała marchewka
3 plasterki żółtego sera
sól i pieprz, papryka słodka
olej
Rolada drobiowa z farszem mięsno-kapuścianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone ugotować w osolonej wodzie i studzić, po czym zmielić w maszynce do mięsa.Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior, koper pokroić drobno. Cebulę pokroić w małą kosteczkę a pora w drobne paseczki ( kostkę) i zeszklić z cebulą na oleju. Paprykę i ser pokroić w drobną kostkę a marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Wszystkie składniki wymieszać doprawić.
2.Pierś z kurczaka rozbić cienko na duży "placek" lekko posolić i oprószyć pieprzem. Na całą pierś ( zostawić pół cm od brzegów) farsz na nim ułożyć pasek marchewki, boki zawinąć do środka i raz zawinąć oprószyć pierzem, potem nałożyć kolejny pasek marchewki i tak do samego końca . Na folie aluminiową nakładamy odrobinę masła a na nim układamy roladę. Zawijamy roladę w folię i kładziemy w formie do pieczenia wlewając odrobinę wody. Pieczemy ok godziny w 200stopniach.
Ja podałam z sosem pieczarkowym , ziemniakami i buraczkami.
Komentarze