Pierogi z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać wrzątkiem , po godzinie odcedzić i dwukrotnie zmielić.
Do zmielonego maku dodać bakalie.
Masło podgrzać w rondelku z miodem i kiedy oba składniki się połączą, wlać do maku.
Wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski.
Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę.
Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat, a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm.
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je, starannie zlepiając brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju.
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzić .
Komentarze