Pierogi z makiem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do ich przygotowania namówiła mnie córcia . Bardzo jej smakowały .

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki :
    1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
    1 i 1/2 szklanki wody
    1 jajko
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    szczypta soli

    Farsz :
    250 g maku
    50 g masła
    150 ml miodu
    2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, suszonych śliwek )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wrzątkiem , po godzinie odcedzić i dwukrotnie zmielić.
    Do zmielonego maku dodać bakalie.
    Masło podgrzać w rondelku z miodem i kiedy oba składniki się połączą, wlać do maku.
    Wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski.
    Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę.
    Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto.
    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat, a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm.
    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je, starannie zlepiając brzegi.
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju.
    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować