Pierniczki królewskie z marcepanem

4.5 (145 ocen)

Pierniczki które są bardzo pracochłonne ale też są bardzo pyszne. W smaku bardzo przypominają "domino z marcepanem".

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    70 g zmielonych migdałów
    60 g cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka przyprawy do pierników
    1 żółtko
    90 g margaryny
    sól szczypta
    dżem brzoskwiniowy
    Masa marcepanowa
    150 g masy marcepanowej
    70 g cukru pudru
    Polewa
    0,5 szkl kremówki
    50 g miodu
    30 g margaryny
    150 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki królewskie z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i kakao przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 12 min. Ostudzić. Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce. Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować