Pieczony łosoś w sosie pomidorowym

4.5 (200 ocen)

  • 10 min

Rozpływający się w ustach łosoś o nieco orientalnym smaku. Moja córka go uwielbia.

  • 10 min

Składniki:

  • świeży filet z łososia
    duża cebula
    2 marchewki
    puszka krojonych pomidorów
    sól
    pieprz
    bazylia
    imbir w proszku
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Pieczony łosoś w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia umyć, przyprawić solą oraz pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec 20 min w 200 stopniach.
  • 2. Usunąć ewentualne ości z upieczonego łososia, rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać do sosu pomidorowego. Dusić razem kilka minut, aby łosoś przeszedł aromatem sosu.
  • 3. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać obraną i startą na małych oczkach marchewkę. Smażyć chwilę razem, po czym przyprawić solą, pieprzem, bazylią i imbirem. Zalać warzywa pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem 10 min.

Porady

Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dodać kilka łyżek wody. Smakuje wybornie z pieczonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować