Pieczony łosoś w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia umyć, przyprawić solą oraz pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec 20 min w 200 stopniach.
2.Usunąć ewentualne ości z upieczonego łososia, rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać do sosu pomidorowego. Dusić razem kilka minut, aby łosoś przeszedł aromatem sosu.
3.Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać obraną i startą na małych oczkach marchewkę. Smażyć chwilę razem, po czym przyprawić solą, pieprzem, bazylią i imbirem. Zalać warzywa pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem 10 min.
Porady
Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dodać kilka łyżek wody. Smakuje wybornie z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze