Pieczone ziemniaki z mozzarellą i mięchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszy krok to dokładne umycie ziemniaków, ponieważ nie obieramy ich ze skórki. Po umyciu ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy ok. 10-15 minut, aby były miękkie, ale uważamy by nie rozgotowały się.
2.Następnie ziemniaki wykładamy na blachę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Kroimy mozzarellę w plasterki i na połowę ziemniaków kładziemy po plasterku. Na mozzarellę kładziemy wędlinę - ja wybrałam krakowską z indyka, a następnie przykrywamy drugą połową ziemniaka. Tak przygotowanego nadzianego ziemniaka nakłuwamy wykałaczką i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut - 180 stC.
Porady
Ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa. Ja wybrałam zestaw z domową surówką. Ziemniaki można przygotować też na grillu w folii spożywczej.
Komentarze