Pieczone ziemniaki z mozzarellą i mięchem

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Smaczne i łatwe danie do przygotowania w domu lub w plenerze.

  • 40 min

Składniki:

  • - 11 ziemniaków
    - kulka mozzarelli - 150 g
    - wędlina według uznania - 11 plasterków
    - przyprawa do ziemniaków
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone ziemniaki z mozzarellą i mięchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszy krok to dokładne umycie ziemniaków, ponieważ nie obieramy ich ze skórki. Po umyciu ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy ok. 10-15 minut, aby były miękkie, ale uważamy by nie rozgotowały się.
  • 2. Następnie ziemniaki wykładamy na blachę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Kroimy mozzarellę w plasterki i na połowę ziemniaków kładziemy po plasterku. Na mozzarellę kładziemy wędlinę - ja wybrałam krakowską z indyka, a następnie przykrywamy drugą połową ziemniaka. Tak przygotowanego nadzianego ziemniaka nakłuwamy wykałaczką i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut - 180 stC.

Porady

Ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa. Ja wybrałam zestaw z domową surówką. Ziemniaki można przygotować też na grillu w folii spożywczej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować