Ziemniaki są pełne aromatów ziół i przypraw, można podawać jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie podawane z sosem czosnkowym.
1 godz. 10 min
Składniki:
1,5 kg ziemniaków do pieczenia (np. gala)
3 duże gałązki świeżego rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
3 ząbki czosnku
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Ziemniaki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki porządnie wyszorować szczoteczką(tak aby nie uszkodzić skórki), następnie pokroić je w ćwiartki i popryskać olejem. listki rozmarynu posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, z tymianku obrać same listeczki.Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową wyłożyć na nią nasze ziemniaki, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać wszystko razem. Piekarnik nastawić na 180 st. Ziemniaki przykryć folią i piec przez 30 min., następnie odkryć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grilla i zapiekać jeszcze ok. 20 min aż będą rumiane. Smacznego!
Komentarze