Ziemniaki pieczone

5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ziemniaki są pełne aromatów ziół i przypraw, można podawać jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie podawane z sosem czosnkowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków do pieczenia (np. gala)
    3 duże gałązki świeżego rozmarynu
    3 gałązki świeżego tymianku
    3 ząbki czosnku
    papryka słodka w proszku
    papryka ostra w proszku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki porządnie wyszorować szczoteczką(tak aby nie uszkodzić skórki), następnie pokroić je w ćwiartki i popryskać olejem. listki rozmarynu posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, z tymianku obrać same listeczki.Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową wyłożyć na nią nasze ziemniaki, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać wszystko razem. Piekarnik nastawić na 180 st. Ziemniaki przykryć folią i piec przez 30 min., następnie odkryć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grilla i zapiekać jeszcze ok. 20 min aż będą rumiane. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować