Pieczone placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych placków ziemniaczanych. Danie niedrogie i naprawdę smaczne.

  • 15 min

Składniki:



  • - 4 średnie ziemniaki

    - pół czerwonej papryki

    - pół żółtej papryki

    - pół cebuli (może być czerwona, wtedy doznania wzrokowe będą większe)

    - 1 średnia marchew

    - 2 ząbki czosnku

    - 2 łyżki startego żółtego sera

    - 2 łyżki siekanej natki pietruszki

    - 2 łyżki siekanego szczypiorku

    - 1 jajko

    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Pieczone placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki ziemniaczane 1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z cebulą. Papryki oczyszczamy, i kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy przez praskę, lub drobno siekamy.Wszystko mieszamy razem, dodajemy natkę, szczypiorek, starty żólty ser oraz jajko. Nie dodaję do tej masy w ogóle mąki, nie jest to potrzebne. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nastawiam na 200 stopnii, termoobieg. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, smaruję papier odrobiną oleju i dopiero na to nakładam porcje masy, formując zgrabne placuszki. Z tej porcji wyjdzie ok. 10 placuszków. Zależy jak kto rozkłada. Placki piekę ok. 20 minut, tak by się przyrumieniły.

Porady

Placuszki podaję w następujący sposób: układam je na przemian z plasterkami pomidora i polewam sosem czosnkowym, na bazie gęstego jogurtu. Na koniec posypuję świeżym koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować