Pieczeń z nadzieniem z faszerowanej cukinii

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Potrawa prezentuje się bardzo efektownie i to skłoniło mnie do jej przygotowania. Włożony trud w jej przygotowanie jest tego wart, pieczeń jest po prostu pyszna.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mięso mielone 1kg,
    mała cukinia,
    papryka kolorowa (po 1/2 każdej z papryk),
    1 duża cebula,
    2 jajka+1 żółtko,
    przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie),
    bułka tarta 1 łyżka,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    kajzerka namoczona w wodzie lub mleku
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z nadzieniem z faszerowanej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z nadzieniem z faszerowanej cukinii 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa mielonego z dodatkami. Kajzerkę moczymy w wodzie lub mleku. Połowę cebuli kroimy w kostkę i szklimy na masełku, a następnie studzimy. Cebulę dodajemy do mięsa mielonego razem z wyciśniętą kajzerką, 2 jajkami i odrobiną ziół prowansalskich. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki.
  • Pieczeń z nadzieniem z faszerowanej cukinii 2. Następnie przygotowujemy cukinię, z której ostrożnie wydrążamy środek tak, aby jej nie uszkodzić.
  • Pieczeń z nadzieniem z faszerowanej cukinii 3. Paprykę i resztę cebuli kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, przekładamy na papierowy ręcznik i studzimy. Następnie dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i jedno żółtko - wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Pieczeń z nadzieniem z faszerowanej cukinii 4. Tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinię.
  • Pieczeń z nadzieniem z faszerowanej cukinii 5. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię.
  • Pieczeń z nadzieniem z faszerowanej cukinii 6. Nakładamy kolejno porcje mięsa formując kształt cukierka. Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Przed podaniem mięso dobrze jest troszkę przestudzić, aby dobrze się kroiło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować