Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem

0 (0 ocen)

Gotową wyjmujemy, kroimy i podajemy jako dodatek do obiadowych ziemniaków, czy kaszy.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg cielęciny bez kości,
    • 2 marchwie,
    • Ok 100 gram boczku wędzonego,
    • Majeranek,
    • Papryka ostra w proszku,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Olej rzepakowy do posmarowania i obsmażenia,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie mięsa 1. Marchewki obieramy i dzielimy każdą wzdłuż na 4 części. Boczek kroimy w słupki.
    Przepłukane i osuszone mięso ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach tworząc nacięcia o głębokości około 2 cm. Tak przygotowane mięso nacieramy olejem a następnie oprószamy przyprawami (sól, pieprz, papryka i majeranek) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • napełnianie 2. W wykonanych nacięciach umieszczamy pokrojony boczek i marchew.
  • formowanie 3. Pieczeń zawijamy, dokładnie obwiązując nicią.
  • obsmażanie 4. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy dokładnie nasze mięso. Zrumienione z każdej strony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczeń delikatnie podlewamy wodą i olejem użytym do smażenia.
    Cielęcinę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 80 minut w 200°C co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cielęcina Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować