Pieczeń cielęca z marchwią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy i dzielimy każdą wzdłuż na 4 części. Boczek kroimy w słupki.
Przepłukane i osuszone mięso ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach tworząc nacięcia o głębokości około 2 cm. Tak przygotowane mięso nacieramy olejem a następnie oprószamy przyprawami (sól, pieprz, papryka i majeranek) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2.W wykonanych nacięciach umieszczamy pokrojony boczek i marchew.
3.Pieczeń zawijamy, dokładnie obwiązując nicią.
4.Na patelni rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy dokładnie nasze mięso. Zrumienione z każdej strony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczeń delikatnie podlewamy wodą i olejem użytym do smażenia.
Cielęcinę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 80 minut w 200°C co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem.
Komentarze