Cielęca pieczeń z winogronami

0 (0 ocen)

Idealna pieczeń na świąteczny obiad, ale nie tylko. Goście z pewnością będą zachwyceni jej smakiem. Jest krucha, smaczna i aromatyczna. Sos podałam osobno. Można jednak polać nim pokrojone plasterki .

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,2 kg cielęcej pieczeni bez kości,
    • tłuszcz do smażenia,
    • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina,
    • sok z 0,5 cytryny,
    • 10 dag białego winogrona,
    • 10 dag ciemnego winogrona,
    • sól, pierz do smaku,
    • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu (ok 1 łyżka),
    • skórka cytrynowa do dekoracji,
    • liście sałaty do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Cielęca pieczeń z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy przyprawami. Następnie mięso rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 180°).
    Z cytryny wyciskamy sok. Sokiem oraz winem podlewamy mięso.
    Pieczeń powinna znajdować się w piekarniku około 1 godziny. Na 5-7 minut przed końcem pieczenia dodajemy do niej umyte winogrona.
    Gotową pieczeń wyjmujemy. Przed podaniem kroimy ją w plastry.
    Sos uzyskamy z pieczeni zlewamy do garnka i zabielamy mąką. Podajemy go wraz z pieczenią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować