Idealna pieczeń na świąteczny obiad, ale nie tylko. Goście z pewnością będą zachwyceni jej smakiem. Jest krucha, smaczna i aromatyczna. Sos podałam osobno. Można jednak polać nim pokrojone plasterki .
Składniki:
Składniki:
• 1,2 kg cielęcej pieczeni bez kości,
• tłuszcz do smażenia,
• 0,5 szklanki białego wytrawnego wina,
• sok z 0,5 cytryny,
• 10 dag białego winogrona,
• 10 dag ciemnego winogrona,
• sól, pierz do smaku,
• mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu (ok 1 łyżka),
• skórka cytrynowa do dekoracji,
• liście sałaty do podania
Cielęca pieczeń z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy przyprawami. Następnie mięso rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 180°).
Z cytryny wyciskamy sok. Sokiem oraz winem podlewamy mięso.
Pieczeń powinna znajdować się w piekarniku około 1 godziny. Na 5-7 minut przed końcem pieczenia dodajemy do niej umyte winogrona.
Gotową pieczeń wyjmujemy. Przed podaniem kroimy ją w plastry.
Sos uzyskamy z pieczeni zlewamy do garnka i zabielamy mąką. Podajemy go wraz z pieczenią.
Komentarze