Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Tak niewiele potrzeba, by pospolitą pieczeń zamienić w wykwintne danie. Tym razem wystarczył dodatek rozmarynu, suszonych pomidorów i nasze mięso nabrało śródziemnomorskiego aromatu!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1, 5 kg cielęciny,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • 4 gałązki rozmarynu,
    • olej do przysmażenia,
    • 5 średniej wielkości cebul,
    • ¾ szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
    • ok 0,5 szklanki bulionu mięsnego,
    • 6-7 połówek suszonych pomidorów z oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane mięso 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane obwiązujemy nicią, by nadać pieczeni ładny kształt. Pod nić wsuwamy świeże gałązki rozmarynu. Całość dokładnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
  • obsmażanie 2. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia.
  • dodanie pomidorów 3. Na około 20 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ją i układamy wokół niej suszone pomidory. Ponownie wkładamy do piekarnika.
    Gotową wyciągamy, zdejmujemy nici, porcjujemy na plastry i podajemy!
  • przed pieczeniem 4. Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i przekrawamy na ćwiartki.
    Na oleju spod pieczeni rumienimy cząstki cebuli. Zrumienione układamy wokół pieczeni. Całość podlewamy winem oraz bulionem. Pieczeń wstawiamy na około 1,5 godzimy do piekarnika (180°C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować