Piankowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody ( 1 szklanka). Pozostawić do stężenia.
2.Blaszkę wyłożyć herbatnikami ( jedną warstwą ) Skondensowane mleko rozlać równo do trzech szklanek.
3.Jedną porcję mleka, wlać do misy i ubijać, po chwili wlać jedną średnio stężałą galaretkę, ubijać do powstania puszystej pianki. Masę wylać na blaszkę wyłożoną herbatnikami. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut, by masa się utwardziła.
4.Po 15 minutach powtórzyć czynności analogicznie z drugą porcja mleka i galaretką. Ubitą piankę wylać na pierwszą zastygniętą już warstwę. Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut.
5.Na zastygniętą masę wyłożyć jeszcze raz herbatniki. Zmiksować ostatnią porcję mleka z galaretką. Wylać piankę na herbatniki i wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie zetrzeć czekoladę na tarce o małych oczkach i posypać nią ciasto. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.
Porady
Gdy nie chce nam się czekać, możemy szybciej wykładać na blaszkę galaretkę, tylko wtedy warstwy mogą się nam trochę zatrzeć.
Komentarze