Pianka jogurtowa / Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony)

4.44 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Jest naprawdę pyszne, bardzo puszyste i lekkie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 26 x 30 cm)
    3 jogurty greckie po 400 ml
    3 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru)
    8 jajek
    1 szklanka cukru pudru (w wersji fit mielę ksylitol; można dodać więcej)
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    biszkopty na spód (u mnie podłużne herbatniki biszkoptowe)
Wystaw ocenę:

4.44 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Pianka jogurtowa / sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować 3 miski - w tym jedna z nich powinna być na tyle duża, aby pomieściła wszystkie składniki.
    W największej misce należy utrzeć żółtka z cukrem pudrem, w kolejnej połączyć jogurty z budyniami, a w ostatniej ubić (na sztywną pianę) białka z solą.
  • 2. Następnie masę żółtkową dokładnie połączyć z masą jogurtową i stopniowo z ubitymi białkami.
    Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz ciastkami.
  • 3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach.
  • 4. Po wystygnięciu można posypać pudrem.

Porady

UWAGA: Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek. Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt roślinny Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować