Peruwiańska causa de atun (rolada z tuńczykiem)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od trzech lat prowadzimy z mężem kulinarnego bloga. Poznawanie i testowanie menu innych narodów jest naszą wielką pasją. Rolada z purée ziemniaczanego to specjał rodem z Peru.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● łyżka zmiksowanej żółtej papryki lub chili
    ● 1/4 szkl. oleju
    ● sok z 2 limonek
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1/2 posiekanej czerwonej cebuli
    ● 2 puszki tuńczyka w oleju
    ● 2 pokrojone w kostkę pomidory
    ● 2 pokrojone w plastry awokado
    ● czarne oliwki
    ● natka pietruszki
    ● szkl. majonezu
    ● 2 ugotowane na twardo jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Peruwiańska causa de atun (rolada z tuńczykiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Peruwiańska causa de atun (rolada z tuńczykiem) 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach
    w osolonej wodzie.
    Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Przyprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Dodajemy paprykę,
    wlewamy sok z limonek i olej.
    Wyrabiamy na gładką masę.
  • 2. Masę rozkładamy na folii,
    formując prostokąt (ok. 40x30
    cm). Tuńczyka mieszamy z majonezem
    i cebulą. Wykładamy
    na masę ziemniaczaną.
  • 3. Na tuńczyka wykładamy pomidory
    i awokado. Ostrożnie
    zwijamy w roladę. Wkładamy
    na godzinę do lodówki.
  • 4. Roladę odwijamy z folii, następnie
    dekorujemy umytą
    i osuszoną natką oraz pokrojonymi
    w plasterki oliwkami
    i jajkami.

Porady

Aby uniknąć rolowania masy ziemniaczanej, purée można podzielić na dwie równe części i uformować z nich placki (ok. 20x30 cm). Wtedy wystarczy na pierwszy placek wyłożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem i docisnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować