ROLADA SZPINAKOWĄ Z PASTĄ JAJECZNĄ I TUŃCZYKIEM

4.46 (185 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam tą roladę za jej pyszny smak i piękny wygląd. Taka rolada świetnie się sprawdza jako przystawka na imprezach, można ją ułożyć w towarzystwie wędlin lub innych dodatków.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    225 g mrożonego szpinaku ( 1/2 paczki )
    4 jajka
    1 łyżka oleju
    1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    PASTA :
    6 jajek ugotowanych na twardo
    100 g serka kremowego typu gołda
    1 łyżka majonezu
    sol, pieprz do smaku
    100-150 g tuńczyka , w zalewie własnej
    papryka konserwowa pokrojona w paski
Wystaw ocenę:

4.46 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Przystawki

Rolada szpinakową z pastą jajeczną i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12fxnp5 1. Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z 4 żółtkami.
    Białka ubijamy robotem na sztywno, wsypujemy odrobinę soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
    Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez 15- 20 minut.
  • image-0ok02te 2. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę.
    Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez.
    Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • image-1q6kfle 3. Roladę kroimy na centymetrowe kawałki i układamy na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Szpinak Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, zobaczcie też inne przepisy na dania z jajek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować