Pełnoziarniste muffinki z jabłkami i orzechami

4.49 (162 ocen)

  • 35 min

Jesienne muffinki z jabłkami, orzechami i cynamonem.

  • 35 min

Składniki:

  • Suche:
    1 1/2 szklanki* mąki pełnoziarnistej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    Mokre:
    1 duże jajko
    1/2 szklanki mleka
    60 g stopionego masła
    Dodatkowo:
    2 duże kwaskowe jabłka (szara reneta)
    60 g orzechów włoskich

    *szklanka 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Muffinki

Pełnoziarniste muffinki z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Składniki wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i stopionym masłem. Do składników suchych dodać mokre. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Muffiny piec w 180 stopniach przez ok. 23-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Orzechy Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować