Muffinki z miodem i orzechami

4.5 (172 ocen)

Pod chrupiącą warstwą wierzchnią kryją się przepyszne, mięciutkie mufinki. Zainspirowałam się przepisem Nigelli. Zamiast migdałów dodałam orzechy bo te akurat miałam w domu. Upieczone w formie w kształcie serduszka będą słodkim upominkiem dla ukochanej osoby.

Składniki:


  • 250g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    125g cukru + 4 łyżeczki
    125ml płynnego miodu
    60ml jogurtu naturalnego
    125ml oleju
    2 jajka
    70g orzechów włoskich
    2 jabłka

Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Muffinki z miodem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w misce mieszamy składniki mokre 1. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. W drugiej miseczce dokładnie mieszamy 125 g cukru, miód, jogurt naturalny, olej i jajka.
  • jabłka kroimy w kosteczkę 2. Orzechy włoskie posiekać. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.
  • Wszystkie składniki mieszamy 3. Połączyć suche i mokre składniki. Dodać jabłka i 1/2 orzechów, wymieszać.
  • ciasto nalewamy do foremek, posypujemy posypką 4. W małej miseczce wymieszać resztę orzechów, 1 łyżeczkę cynamonu i 4 łyżeczki cukru. Ciastem napełniać foremki do babeczek, posypać orzechowo-cynamonową posypką. Piec ok 20 minut w 190 stopniach (do tzw. suchego patyczka)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować