Pasztet z żurawiną

5 (169 ocen)

Wyborny pasztet z suszoną żurawiną, jest bardzo smaczny i delikatny, na lekko słodki smak. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami.

Składniki:

  • 1 kilogram udek z kurczaka
    0,5 kilograma boczku surowego
    100 gram drobiowej wątróbki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Kawałek pora
    1 duża cebula
    2 kajzerki
    2 jajka
    Garść suszonej żurawiny
    Sól, pieprz
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    Majeranek
    Gałka muszkatołowa
    Jarzynka
    Olej do smażenia
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Kanapki Pasztet

Pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy udka z kurczaka i boczek, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera , pora, wrzucamy listek laurowy, ziela angielskie i pieprz. Zalewamy wodą, doprawiamy do smaku jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na patelni po smażeniu cebuli. Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od kości i skóry, bułki namaczamy w wodzie, odciskamy. Ugotowane mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę, pasztet dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszona żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować