Pasztet z kaszą jęczmienną

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Połowę pasztetu wykorzystałam do obiadu na ciepło, a drugą na kanapki- na zimno.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 duża cebula
    ok. 400 g warzyw (por, marchewka, korzeń selera, pietruszka, kalafior)
    125 g kaszy jęczmiennej ( pół szklanki)
    sól, pieprz
    przyprawy do mięsa mielonego, papryka słodka
    2-3 ząbki czosnku
    bułka tarta
    jajko
    ogórki konserwowe
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Pasztet

Pasztet z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe mięso plus ugotowane warzywa 1. Warzywa gotujemy do miękkości. Kiedy wystygną przepuszczamy przez maszynkę, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Zmielone warzywa łączymy z mięsem. Które przyprawiamy i dodajemy jajko i 3 łyżki bulki tartej. Wszystko mieszamy razem.
  • dodjemy kaszę do mięsa 2. Gotujemy pół szklanki kaszy jęczmiennej wg przepisu. Studzimy. Doajemy do masy mięsno- warzywnej.
  • ogórek w środek 3. Połowę masy wykładamy na keksówkę posypaną bułką tartą (można też wyłożyć ją folią aluminiową). Wkładamy w nią ogórka konserwowego i przykrywamy resztą masy.
  • gotowe danie na zimno 4. Pieczemy ok. 1- 1,5 godz w 180 stopniach.

Porady

Do takiej pieczeni pasuje też papryka lub pieczarki, które można włożyć całe do środka masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować