Pasztet z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa gotujemy do miękkości. Kiedy wystygną przepuszczamy przez maszynkę, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Zmielone warzywa łączymy z mięsem. Które przyprawiamy i dodajemy jajko i 3 łyżki bulki tartej. Wszystko mieszamy razem.
2.Gotujemy pół szklanki kaszy jęczmiennej wg przepisu. Studzimy. Doajemy do masy mięsno- warzywnej.
3.Połowę masy wykładamy na keksówkę posypaną bułką tartą (można też wyłożyć ją folią aluminiową). Wkładamy w nią ogórka konserwowego i przykrywamy resztą masy.
4.Pieczemy ok. 1- 1,5 godz w 180 stopniach.
Porady
Do takiej pieczeni pasuje też papryka lub pieczarki, które można włożyć całe do środka masy.
Komentarze