oraz:
Pół dużej wędzonej makreli
kilka pieczarek
150 g sera żółtego
czosnek granulowany lub w kostce
łyżka masła
sól, pieprz, cząber, przyprawa uniwersalna
Tarta z makrelą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy. Wałkujemy i układamy w formie do tarty lub tortownicy o średnicy 24 cm.
2.Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Na łyżce masła podsmażamy pieczarki pokrojone w plastry. Doprawiamy je przyprawa uniwersalna. Jaja i śmietanę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Odsączone, przestudzone pieczarki układamy na cieście razem z makrelą. Na to wylewamy masę jajeczną i posypujemy czosnkiem i cząbrem. Ser ścieramy na tarce i zapiekamy tartę 20- 25 minut aż ciasto się upiecze a ser stopi.
Komentarze