Tarta z makrelą i pieczarkami

4.5 (163 ocen)

  • 45 min

Pycha, pycha i pycha! Sama się zdziwiłam, że tarta może tak smakować:)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    pół kostki masła
    1,5 szklanki mąki
    szczypta soli
    łyżka śmietany

    oraz:
    Pół dużej wędzonej makreli
    kilka pieczarek
    150 g sera żółtego
    czosnek granulowany lub w kostce
    łyżka masła
    sól, pieprz, cząber, przyprawa uniwersalna

    a także:
    2 jaja+ 2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta z makrelą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Wałkujemy i układamy w formie do tarty lub tortownicy o średnicy 24 cm.
  • 2. Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Na łyżce masła podsmażamy pieczarki pokrojone w plastry. Doprawiamy je przyprawa uniwersalna. Jaja i śmietanę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Odsączone, przestudzone pieczarki układamy na cieście razem z makrelą. Na to wylewamy masę jajeczną i posypujemy czosnkiem i cząbrem. Ser ścieramy na tarce i zapiekamy tartę 20- 25 minut aż ciasto się upiecze a ser stopi.

Porady

Pieczarki można zastąpić ogórkiem konserwowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela wędzona Pieczarki Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować