Sałatka z kaszą jęczmienną

4.49 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Początkowo sama byłam zaskoczona swoim pomysłem na sałatkę z kaszą, ale to był bardzo smaczny pomysł:), zapraszam:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
    3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
    3 jajka
    1 mała cebula biała
    1 mała papryka żółta świeża
    1 łyżeczka kurkumy
    3 łyżki majonezu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z solą i połową łyżeczki kurkumy. Gdy woda zawrze wsypać do garnka przepłukaną kaszę i ponownie zagotować. Gdy woda ponownie zawrze gotować około 5 minut, zdjąć garnek z ognia,przykryć pokrywką i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia i porządnego odcieknięcia. W między czasie jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Do miski wsypać zimną kaszę, dodać odcedzoną kukurydzę. Cebulkę obrać i drobniutko posiekać. Umytą i osuszoną paprykę pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do miski. Jajka przekroić na ćwiartki a ćwiartki na mniejsze kawałki, dodać do reszty składników. W małej miseczce dokładnie wymieszać majonez z drugą częścią kurkumy,aż zabarwi się ładnie na żółto. Do miski dodać sól, pieprz i żółty majonez. Dokładnie wymieszać i odstawić na lodówki na 3-4 godziny aby smaki dobrze się połączyły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować