Trochę inne paszteciki na wigilijny stół. Suszone pomidory doskonale pasują do farszu grzybowego, a ciasto na paszteciki jest miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz.
Paszteciki z grzybami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, kurki rozmrozić i przepłukać przegotowaną wodą. Grzyby suszone namoczyć we wrzątku.
2.Pieczarki rozdrobnić używając robota kuchennego lub drobno pokroić.
3.W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać pieczarki, grzyby leśne, kurki, posolić, smażyć 5 minut cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, wsypać pozostałe przyprawy, dodać suszone pomidory,przykryć, dusić 30 minut. Ewentualnie dosolić do smaku.
4.Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
5.Mąkę, miękką margarynę, ciepłe mleko i sól wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć suchą ściereczką kuchenną, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
6.Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkować. pokroić na prostokąty ( 14 na 10 cm).
Komentarze