Paszteciki z grzybami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Trochę inne paszteciki na wigilijny stół. Suszone pomidory doskonale pasują do farszu grzybowego, a ciasto na paszteciki jest miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE::
    - mąka pszenna (typ 550): 550 gramów
    - margaryna: 250 gramów
    - drożdże: 50 gramów
    - mleko (temp. 37-38 stopni C): 100 mililitrów
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ::
    - grzyby leśne (suszone): 1 szklanka
    - pieczarki: 800 gramów
    - kurki (mrożone/opcjonalnie): 1 szklanka
    - pomidory suszone (w oleju z przyprawami): 0.5 szklanki
    - cebula (czerwona, posiekana): 150 gramów
    - czosnek (lub dwa ząbki): 1 ząbek
    - sól: 1 łyżka
    - pieprz (czarny mielony): 0.5 łyżeczki
    - czosnek niedźwiedzi (suszony lub natka pietruszki): 2 łyżki
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
    - papryka czerwona (słodka / mielona): 1 łyżeczka
    - olej: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z grzybami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, kurki rozmrozić i przepłukać przegotowaną wodą. Grzyby suszone namoczyć we wrzątku.
  • 2. Pieczarki rozdrobnić używając robota kuchennego lub drobno pokroić.
  • 3. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać pieczarki, grzyby leśne, kurki, posolić, smażyć 5 minut cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, wsypać pozostałe przyprawy, dodać suszone pomidory,przykryć, dusić 30 minut. Ewentualnie dosolić do smaku.
  • 4. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
  • 5. Mąkę, miękką margarynę, ciepłe mleko i sól wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć suchą ściereczką kuchenną, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 6. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkować. pokroić na prostokąty ( 14 na 10 cm).
  • 7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 8. Na porcje ciasta nakładać farsz. Zwijać paszteciki, kłaść zawinięciem do blachy.
  • paszt z grzybami i susz pomidorami 9. Paszteciki piec 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 180-190 stopni C.
  • 10. Uwaga: do farszu można dodać lubczyk, zioła prowansalskie, przyprawy, które lubimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować