Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą

4.47 (199 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zawsze kiedy mam ochotę na smaczną przekąskę to sięgam po paszteciki, często również zmieniam farsz.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 12 sztuk.
    *CIASTO:
    -2 szklanki mąki pszennej
    -szczypta soli
    -1 całe jajko
    -4 łyżki oleju lub oliwy
    -1/2 szkl. letniego mleka
    -50g świeżych drożdży

    *FARSZ:
    -500 g pieczarek
    -2 średnie cebule(mogą być większe jeśli ktoś lubi)
    -3 łyżki oleju do smażenia
    -pół łyżeczki majeranku
    -sól, pieprz

    -1 jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy farsz aby przestygł przed wyłożeniem na ciasto. Pieczarki myjemy i ewentualnie obieramy, kroimy jak na farsz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub w kostkę.
  • 2. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go i wrzucamy cebulę aby ją lekko zeszklić. Po chwili dodajemy pieczarki i na średnim ogniu przesmażamy wszystko razem do chwili kiedy pieczarki stracą większość wody, doprawiamy i studzimy.
  • 3. W międzyczasie przygotowuję ciasto. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej i sól. W szklankę wlewamy letnie mleko (nie zbyt ciepłe) i dodajemy drożdże i ewentualnie pół łyżeczki cukru, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy do mąki. Wszystkie składniki mieszamy, zarabiamy i odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce.
  • Paszteciki posmarowane jajkiem tuż przed pieczeniem 4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pożądany kształt, np. prostokąty, po czym nakładamy farsz i zawijamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15-20min w 180*C lub do zarumienienia.

Porady

Ciasto to baza ale farsz można zmieniać według upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować