Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy farsz aby przestygł przed wyłożeniem na ciasto. Pieczarki myjemy i ewentualnie obieramy, kroimy jak na farsz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub w kostkę.
2.Na patelnie wylewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go i wrzucamy cebulę aby ją lekko zeszklić. Po chwili dodajemy pieczarki i na średnim ogniu przesmażamy wszystko razem do chwili kiedy pieczarki stracą większość wody, doprawiamy i studzimy.
3.W międzyczasie przygotowuję ciasto. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej i sól. W szklankę wlewamy letnie mleko (nie zbyt ciepłe) i dodajemy drożdże i ewentualnie pół łyżeczki cukru, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy do mąki. Wszystkie składniki mieszamy, zarabiamy i odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce.
4.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pożądany kształt, np. prostokąty, po czym nakładamy farsz i zawijamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15-20min w 180*C lub do zarumienienia.
Porady
Ciasto to baza ale farsz można zmieniać według upodobań.
Komentarze