Kotlety mielone z indyka

4.5 (180 ocen)

  • 35 min

Dla osób które jedzą jedynie mięso drobiowe gorąco polecam, świetna alternatywa dla zwykłych 'mielonych' ;)

  • 35 min

Składniki:

  • *MASA MIĘSNA:
    -1/2kg mięsa mielonego z indyka (można użyć dowolnego drobiowego)
    -1 bułka czerstwa
    -mniej niż pół szkl. mleka
    -2 jaja
    -3,4 łyżki posiekanego koperku
    -łyżka mąki
    -sól, pieprz do smaku

    *DODATKOWO:
    -bułka tarta (do panierowania)
    -olej do smazenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku tak aby sięgało do połowy jej wysokości. Czekamy aż bułka wchłonie mleko a następnie dokładnie odciskamy, ponieważ później możemy mieć problemy z formowaniem kotletów. Mieszamy odciśniętą bułkę z mięsem, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do masy mięsnej razem z posiekanym koperkiem, doprawiamy, odstawiamy.
  • 3. Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy z masą mięsną. Formujemy kotlety wg uznania, obtaczamy w bułce tartej. Kotlety rumienimy i dosmażamy na mniejszym ogniu aby nie były w środku surowe.
    SMACZNEGO! :)

Porady

Trzeba pamiętać o dokładnym odciśnięciu bułki z mleka. W innym wypadku kotlety będą się rozpadać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować