Kotlety mielone z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku tak aby sięgało do połowy jej wysokości. Czekamy aż bułka wchłonie mleko a następnie dokładnie odciskamy, ponieważ później możemy mieć problemy z formowaniem kotletów. Mieszamy odciśniętą bułkę z mięsem, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy.
2.Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do masy mięsnej razem z posiekanym koperkiem, doprawiamy, odstawiamy.
3.Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy z masą mięsną. Formujemy kotlety wg uznania, obtaczamy w bułce tartej. Kotlety rumienimy i dosmażamy na mniejszym ogniu aby nie były w środku surowe.
SMACZNEGO! :)
Porady
Trzeba pamiętać o dokładnym odciśnięciu bułki z mleka. W innym wypadku kotlety będą się rozpadać.
Komentarze