Pasiaste serduszka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podwieczorek, który można "dociąć na miarę"

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 250 gramów
    - galaretka truskawkowa lub poziomkowa: 1 opakowanie
    - serek waniliowy: 250 gramów
    - Żelatyna: 4 łyżki
    - tabliczka czekolady: 1 sztuka
    - jogurt naturalny: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pasiaste serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zmiksować, połączyć z galaretką przygotowaną z jedną szklanką wody.
  • 2. Do dwóch naczyń wsypać po dwie łyżki żelatyny, zalać kilkoma łyżkami wody, poczekać aż napęcznieje, rozpuścić.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu z 2-3 łyżkami wody.
  • 3. Do pierwszej, wystudzonej porcji żelatyny dodać serek waniliowy, dokładnie połączyć, do drugiej natomiast roztopioną czekoladę. Po wystygnięciu żelatyny z czekoladą dodać jogurt naturalny, wymieszać.
  • 4. Do naczynia (może być forma keksówka lub zwykłe plastikowe pudełko do przechowywania potraw) wlewamy pierwszą warstwę grubości ok. 1 cm. Proponuję wstawić na ok 10-15 minut do zamrażalnika, sprawdzić, czy dobrze zastygło i delikatnie nałożyć kolejną warstwę. Postępować tak aż do wyczerpania składników.
  • 5. Po wylaniu wszystkich warstw należy odczekać jeszcze ok 20 min. a następnie wyjąć deser z formy (wkładając ją na chwilę do ciepłej wody).
  • 6. Gotowy deser układamy na desce do krojenia i za pomocą zwykłych foremek do ciasteczek wykrawamy kształty – w zależności od upodobań czy okazji mogą to być kwiaty, serca.... Deser wygląda również efektownie po pokrojeniu w kostkę.
    Porcje dekorujemy bitą śmietaną, biszkoptami, posypką – według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować