Pasiaste serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki zmiksować, połączyć z galaretką przygotowaną z jedną szklanką wody.
2.Do dwóch naczyń wsypać po dwie łyżki żelatyny, zalać kilkoma łyżkami wody, poczekać aż napęcznieje, rozpuścić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu z 2-3 łyżkami wody.
3.Do pierwszej, wystudzonej porcji żelatyny dodać serek waniliowy, dokładnie połączyć, do drugiej natomiast roztopioną czekoladę. Po wystygnięciu żelatyny z czekoladą dodać jogurt naturalny, wymieszać.
4.Do naczynia (może być forma keksówka lub zwykłe plastikowe pudełko do przechowywania potraw) wlewamy pierwszą warstwę grubości ok. 1 cm. Proponuję wstawić na ok 10-15 minut do zamrażalnika, sprawdzić, czy dobrze zastygło i delikatnie nałożyć kolejną warstwę. Postępować tak aż do wyczerpania składników.
5.Po wylaniu wszystkich warstw należy odczekać jeszcze ok 20 min. a następnie wyjąć deser z formy (wkładając ją na chwilę do ciepłej wody).
6.Gotowy deser układamy na desce do krojenia i za pomocą zwykłych foremek do ciasteczek wykrawamy kształty – w zależności od upodobań czy okazji mogą to być kwiaty, serca.... Deser wygląda również efektownie po pokrojeniu w kostkę.
Porcje dekorujemy bitą śmietaną, biszkoptami, posypką – według uznania.
Komentarze