Paprykowy sernik wytrawny z ziołami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Propozycja dość smakowita nawet dla wymagających, zarówno na ciepło jak i na zimno ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • porcja na małą tortownicę
    składniki na spód:
    • 1 szklanka mąki żytniej razowej
    • 40g zimnej margaryny
    • 2-4 łyżki wody
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    składniki na masę serową:
    • 1 kg tłustego twarogu (najlepiej z gospodarstwa)
    • 1 i 1/2 szklanki mleka*
    • 50g margaryny
    • 2 jajka
    • 4 łyżki kaszy manny
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka soli
    • oregano, świeża bazylia i koperek, pieprz staropolski
    • 1 duża papryka czerwona
    • 1 cebula biała
    • olej do smażenia
    Przygotowanie spodu:
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Dania główne Przystawki

Paprykowy sernik wytrawny z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na dwadzieścia minut, aby się schłodziło. Po wyjęciu wykładamy nim spód tortownicy i umieszczamy na nim przygotowany wcześniej ser.
  • 2. Przygotowanie masy:
    Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju przez ok 5-10 minut. Twaróg miksujemy z pozostałymi składnikami za pomocą blendera i dodajemy do niego usmażone wcześniej warzywa. Masę wylewamy na razowy spód, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 150C.

Porady

dla ułatwienia spód można wyłożyć kromkami chleba - sprawdziłam ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować