Wytrawny keks warzywny

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Wspaniała zapiekanka - torcik . Smakuje na ciepło i na zimno jako samodzielne danie bez dodatków , ale jest również przepyszna z sałatkami np z sałatka pomidorową. Jest pożywna choć bezmięsna, sycąca i zdrowa. Moja Rodzina uwielbia tę zapiekankę na ciepłą kolację z " michą" sałatki pomidorowej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dag mąki
    6 jajek
    10 dag masła
    mała cukinia
    mała marchewka
    2 czerwone papryki
    2-3 łodygi selera naciowego
    2-3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
    łyżeczka świeżego tymianku
    łyżeczka świeżego , posiekanego rozmarynu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    mielony, czarny pieprz

    tortownica o średnicy 23cm
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Keks Dania główne Zapiekanki

Wytrawny keks warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Obierz warzywa i pokrój oddzielnie w kostkę
    2. Marchewkę zblanszuj przez 3 minuty w gorącej , posolonej wodzie – odcedź osącz
    3. Zioła posiekaj drobniutko
    4. Żółtka oddziel od białek
    5. Miękkie masło ubij na puszystą masę dodając kolejno żółtka
    6 Nie przerywając ubijania dodaj do masy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia
    7. Białka ubij na sztywną pianę
    8. Do masy maślanej dodaj partiami , lekko mieszając, warzywa, zioła, kaszę mannę i pianę
    do wyczerpania składników
    9. Przygotowane ciasto przełóż delikatnie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i
    wstaw do gorącego pieca 180*C na ok. 50 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować