Serniczki ziołowe zapiekane w papryce

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczne, ziołowe serniczki zapieczone w papryce to efektowne, a zarazem mało pracochłonne danie, które idealnie pasuje zarówno na obiad, jak i na kolację.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki z zestawu a

    Składniki podstawowe:
    1) 450 g twarogu tłustego lub półtłustego
    2) 100 g sera feta
    3) 150 g sera żółtego
    4) 2 jajka
    5) 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    6) 3 duże papryki

    Składniki robocze:
    7) zioła prowansalskie
    8) bazylia
    9) oregano
    10) ostra papryka
    11) sól
    12) pieprz

    Dekoracja:
    13) natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serniczki ziołowe zapiekane w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielimy dwukrotnie, a następnie doprawiamy go solą, pieprzem oraz ziołami (ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano) i ostrą papryką.
  • 2. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka oraz mąkę i miksujemy.
  • 3. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce, a fetę kroimy w kostkę.
  • 5. Papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i środek każdej z nich posypujemy pieprzem i ziołami.
  • 6. Do każdej połówki papryki wkładamy kilka kostek fety, a następnie wypełniamy ją masą serową. Tak przygotowane papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczmy około 30-40 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia każdą paprykę posypujemy startym serem żółtym i ostrą papryką.
  • 7. Takie serniczki podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować