Aromatyczne, ziołowe serniczki zapieczone w papryce to efektowne, a zarazem mało pracochłonne danie, które idealnie pasuje zarówno na obiad, jak i na kolację.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki z zestawu a
Składniki podstawowe:
1) 450 g twarogu tłustego lub półtłustego
2) 100 g sera feta
3) 150 g sera żółtego
4) 2 jajka
5) 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Serniczki ziołowe zapiekane w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg mielimy dwukrotnie, a następnie doprawiamy go solą, pieprzem oraz ziołami (ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano) i ostrą papryką.
2.Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka oraz mąkę i miksujemy.
3.Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy.
4.Ser żółty ścieramy na tarce, a fetę kroimy w kostkę.
5.Papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i środek każdej z nich posypujemy pieprzem i ziołami.
6.Do każdej połówki papryki wkładamy kilka kostek fety, a następnie wypełniamy ją masą serową. Tak przygotowane papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczmy około 30-40 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia każdą paprykę posypujemy startym serem żółtym i ostrą papryką.
7.Takie serniczki podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.
Komentarze