Paprykowo-cynamonowy chlebek do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier, mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto:
W tym czasie paprykę blendujemy na mus. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, paprykę, cynamon, cukier i rozpuszczoną margarynę. Po wyrośnięciu wlewamy zaczyn i zagniatamy około 10 minut.
Odstawiamy na około godzinę.
3.Pozostałą margarynę roztapiamy i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Cukier brązowy mieszamy w miseczce z cynamonem i gałką muszkatołową.
4.Po wyrośnięciu, ciasto posypujemy obficie mąką, wykładamy z miski i zagniatamy ponownie. Wałkujemy na placek 60x30cm. Smarujemy rozpuszczoną margaryną i posypujemy obficie cały mieszanką przypraw.
Tak przygotowany, kroimy na 6 prostokątów od węższego boku.
Następnie nakładamy je na siebie, w jeden stos i kroimy na 6 kwadratów.
Tak przygotowane wykładamy do keksówki (wcześniej wyłożonej papierem). Jeżeli zostało nam jeszcze margaryny roztopionej, możemy wierzch posmarować i wysypać mieszanką.
pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Smacznego
Komentarze