Paprykowo-cynamonowy chlebek do odrywania

0 (0 ocen)

Aromatyczny, słodki paprykowo-cynamonowy chlebek do odrywania.

Składniki:

  • Składniki(keksówka 25cm):
    zaczyn:
    -150ml mleka,
    -30g drożdży,
    -2 łyżki cukru,
    -2 duże łyżki mąki.

    Ciasto:
    -470g mąki,
    -2 jajka,
    -115g papryki (już po obraniu i umyciu),
    -65g cukru,
    -0,5 łyżeczki cynamonu,
    -60g margaryny.

    Dodatkowo:
    -50g margaryny,
    -85g cukru brązowego,
    -2 łyżeczki cynamonu,
    -1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paprykowo-cynamonowy chlebek do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier, mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:
    W tym czasie paprykę blendujemy na mus. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, paprykę, cynamon, cukier i rozpuszczoną margarynę. Po wyrośnięciu wlewamy zaczyn i zagniatamy około 10 minut.
    Odstawiamy na około godzinę.
  • 3. Pozostałą margarynę roztapiamy i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
    Cukier brązowy mieszamy w miseczce z cynamonem i gałką muszkatołową.
  • 4. Po wyrośnięciu, ciasto posypujemy obficie mąką, wykładamy z miski i zagniatamy ponownie. Wałkujemy na placek 60x30cm. Smarujemy rozpuszczoną margaryną i posypujemy obficie cały mieszanką przypraw.
    Tak przygotowany, kroimy na 6 prostokątów od węższego boku.
    Następnie nakładamy je na siebie, w jeden stos i kroimy na 6 kwadratów.
    Tak przygotowane wykładamy do keksówki (wcześniej wyłożonej papierem). Jeżeli zostało nam jeszcze margaryny roztopionej, możemy wierzch posmarować i wysypać mieszanką.
    pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować